esmaspäev, 7. aprill 2014

5. OSA

Jerome Burne - meditsiiniajakirjanik ja autor:
Ravimeid toetaval lähenemisel on üheks suurimaks probleemiks  kõrvaltoimete, ravimitest tingitud reaktsioonide küsimus. Lihtsalt alustuseks, aktsepteerimist leiab teadmine, et Suurbritannias sureb igal aastal ravimi ebasoodsa reaktsiooni tagajärjel umbes 10 000 inimest. Ja võrdluseks   hukkub autoõnnetustes 3500 inimest.... Me oleme autoõnnetuste esinemissageduse pärast väga mures, kuid ei näi muretsevat arvukate ravimite ebasoodsate kõrvalmõjude pärast. Suremus eesnäärme vähki on samuti pälvinud väga tõsist tähelepanu ja meil Ühendkuningriikides korraldatakse kampaaniaid umbes 8000 ringis...
Andrew W. Saul:  "Ameerika Meditsiini Assotsiatsiooni Ajakiri" (JAMA) avaldas artiklid, milles viidati, et umbkaudu 106 000 inimest sureb farmaatsiaravimite tõttu igal aastal. Need on ravimid, mida arst õigesti väljastab.  Need on kõrvaltoimed,  mille tekkimise võimalust on võetud arvesse/võib eeldada... Ja need on inimesed, kes võtavad ravimit täpselt ettekirjutuse järgi. See statistika ei sisalda ravimite üledoseerimise või väärkasutamise juhte. Siiamaani sureb Ameerikas 106 000 inimest oodatatavate kõrvalmõjude tõttu... ainult ühel aastal.... 23 aastaga teeks see kokku enneolematult suure arvu inimesi... Me räägime miljonitest inimestest 23 aasta jooksul - 2,438000 ravimite kasutamisest tingitud surma ja vaid 10 vitamiinide kasutamisest põhjustatud surmajuhtu..... Selgelt, meil on vaja palju tõsisemalt suhtuda soovitusse kirjutada välja vitamiine.
Phillip Day: Farmaatsiatööstus ajab äri; ta ei tee ravimeid, vaid  raha.
Jerome Burne: ...Tegemist on suurte, rahvusvaheliste inkorporatsioonidega ja nende ülesandeks on raha teha. Probleem seisneb selles, kuidas neid reguleeritakse.
Phillip Day: Me elame kapitalistlikus ühiskonnas. Ma ei kipu arvama, et see halb on. Kapitalismil on omad head eelised, kuid seda saab vägagi kuritarvitada.
Jerome Burne: Ametnikud, kellelt nõutakse litsentsi ja seejärel ravimite valmistamist ja siis vaat, mis juhtub seejärel - nad on ravimfirma poolt kinni makstud... Ravimitootjad maksavad reguleerijatele/korraldajatele, kes peaksid ravimeid jälgima. Nad maksavad teadlastele, kes peaksid tegema teaduslikke ravimuuringuid ja väga sageli need katsetused, viiakse läbi inimeste poolt, kes on ravimfirmade liikmed... Nad reklaamivad ka ravimeid meditsiiniajakirjades. Enamus meditsiiniväljaandeid saavad reklaamivatelt ravimfirmadelt toetust...
Andrew W. Saul: Uurides viimase 65-75-aasta jooksul avaldatud meditsiinialast kirjandust, võib leida tuhandeid dokumente/artikleid, milles näidatakse, et suured  toitainete (vitamiinide)doosid  ravivad haigusi. Osad dokumentid ei ole aga kättesaadavad, sest need avaldati ajakirjades, mida Ameerika Ühendriikide Rahvusvaheline Meditsiiniraaamatukogu keeldub kandmast registrisse... Kas pole see huvitav? Seega on osad meditsiiniajakirjad kantud nii-öelda musta nimekirja. Viimase 41 aasta jooksul on publitseeritud sadu artikleid kindlates meditsiiniajakirjades ja neist mitteühtegi ei ole  US Rahvusvahelises Meditsiiniraamatukogus registreeritud....Ja  reklaamivad end kui suurimat meditsiinikirjanduse raamatukogu maailmas....?
Jerome Burne:  ...Nii et see, mis näib olevad puhas teaduslik-akadeemiline teadustöö, mida ajakirjad avaldavad... selle on ravimfirmad võtnud oma turundusosakonna kätte/valdusesse...
Dr. Victor Zeines:  25% telereklaamidest meie maal moodustavad ravimireklaamid. Küsimus: MIKS? Mitte sellepärast, et neile meeldib selle peale nii palju raha välja käia. Kuid kulutades sadu dollareid ravimireklaamidele, saavad nad tagasi miljardeid, kui inimesed ostavad neid ravimeid, sest nad on haiged ja ei tunne end hästi....


Phillip Day: Me vajame ravimeid; selles pole üldsegi küsimus. Kuid me elame ühiskonnas, kus on mentaliteet, et natuke on hea, aga rohkem on arvatavasti palju parem ning me lõpetame ravimitööstusega, kes üritab toota tabletti igaks elujuhtumiks. Kui tunned end rusutult, ei ole isu - võtad rohtu. Üldsus on ravimitele lootma jäänud, võtnud omaks hoiaku, et rohu võtmine teeb terveks.
Andrew W. Saul: Mis juhtub siis, kui igaüks sööks palju orgaaniliselt kasvatatud toitu, mida on minimaalselt töödeldud? Ma arvan, et siis oleks tervise epideemia! Ja aktsiaturg oleks hirmuvärinates... Ravimitööstus oma poole triljoni dollariga aastas ülemaailmselt kärbuks kokku... Pea kolmsada miljardit dollarit ainuüksi Põhja-Ameerikas.... See tõesti on suur-suur äri. Mis juhtuks, kui kõik oleksid terved? Tervise peale ei kuluks üldse raha. Näed siis nüüd, hea tervis tähendab väga palju, kuid ei too dollareid sisse.
Phillip Day: Ma usun, et ravimitööstus saaks toimida eetilistel alustel. See toimib ka praegu, kuid ma arvan, et meil on vaja selge piirjoon tõmmata reguleerijate ja ravimite valmistajate vahel. See on praegu absoluutselt paigast ära.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar